Retkeilijät Saimaan talvisessa saaristossa
Retkeilijät Saimaan talvisessa saaristossa

Kohteena Saimaan saaristo

Raikas tuuli puhaltaa vasten kasvoja. Saimaan pinta väreilee ja heijastaa auringonsäteitä. Tasaista vedenpintaa rikkoo useat erikokoiset niemet, luodot ja saaret. Maailman kauneimman järvimaiseman äärellä kohoaa metsää ja harjuja, joilta pääsee ihailemaan upeita maisemia. Saimaan saaristossa riittää upeita maisemareittejä veneilijöiden lisäksi myös muille luonnossa liikkujille.

Saimaan puhdas luonto houkuttelee matkailijoita ympäri vuoden. Saimaa sisältää 15 000 km rantaviivaa sekä 15 000 saarta, joista luontomatkailija pääsee nauttimaan jokaisena vuodenaikana. Erityisen paljon Saimaasta pääsee nauttimaan kulkemalla luonnossa. Kauniiseen saaristoon pääsee tutustumaan läheisesti kulkemalla vesillä.

Saimaa on veneilijän paratiisi

Saimaan järvialue muodostuu useista järvistä, saarista ja uomista, jotka yhdessä muodostavat upean labyrintin. Kokenut navigoija löytää Saimaalta aina uusia ja mielenkiintoisia kohteita. Toisaalta vasta aloitteleva veneilijäkin voi nauttia hyvin merkityistä vesireiteistä.

Kaupunkien ja kirkonkylien yhteydessä on hyvin varusteltuja vierasvenesatamia, joista löytyy kaikki tarpeelliset palvelut. Useimmat vierasvenesatamat sijaitsevat lähellä kaupunkien keskustaa, joten veneilijän on helppoa lähteä nauttimaan myös kaupungin palveluista.

Saimaalla on useita saaria, joissa voi pysähtyä päiväksi tai pariksi pienelle retkelle. Esimerkiksi Savonlinnan kaupunki on saarien ympäröimä. Joillekin saarille järjestetään kesäisin venekyytejä, joten omaa kulkuneuvoa ei tarvita. Talvella puolestaan saariin voi lähteä tutustumaan kävellen tai luistelle, jahka Saimaan jää on tarpeeksi kestävää.

Risteilyjä Saimaan saaristossa

Saimaan saaristoon pääsee tutustumaan kesäisin myös risteilyjen kautta. Kaupunkien satamista lähtevät risteilyt ovat rento ja mukava tapa nauttia Saimaan luonnon kauneudesta. Tarjolla on niin lyhyitä kiertoristeilyjä, pidempiä risteilyjä kaupungista toiseen kuin tilausristeilyjä.

Retkeily on myös oivallinen tapa tutustua Saimaan saariston luontoon. Liikkeelle voi lähteä niin kävellen, hiihtäen, pyöräilen kuin meloen. Saimaan alueelta löytyy useita välinevuokraamoita sekä opastettuja retkiä järjestäviä yrityksiä, joten omia välineitä ei välttämättä tarvitse ottaa lomamatkalle mukaan.