Lämpimät löylyt Saimaan saunoissa
Lämpimät löylyt Saimaan saunoissa

Sauno Saimaan rannalla

Vesi lentää lämpimille kiville, jotka kihisten päästävät lämmintä höyryä huoneeseen. Saunan lauteella on lämmintä ja rentouttavaa olla. Vilvoittelun aikana voi istahtaa laiturin nokalle ihailemaan kaunista luontoa tai pulahtaa puhtaaseen ja raittiiseen järviveteen.

Kauniin järvimaiseman kupeessa sijaitseva kesämökki rantasaunalla on useimman suomalaisen unelmalomakohde. Maailman onnellisimpana luonnehdittu kansa etsii voimaa luonnon helmassa ja mökkielämää pidetään pakopaikkana arjen kiirettä sekä huolia vastaan. Saimaan seudulta löytyy useita korkeatasoisia vuokrahuviloita, joissa voi nauttia lomastaan omassa rauhassa.  

Mökki ja sauna ovat suomalaisille tärkeitä paikkoja. Saimaan seudun puhdas luonto ja vesi kutsuvat matkailijoita kokemaan suomalaista kulttuuriperinnettä aidoimmillaan.

Saimaalla mökkeilet ympäri vuoden

Perinteisesti suomalaiset viettävät kesälomaansa mökkeilemällä ja nauttien luonnon rauhasta. Varsinkin juhannuksen aikaan kaupungit tyhjenevät, kun ihmiset lähtevät perheen tai ystäväporukan kanssa juhlistamaan keskikesän juhlaa luonnon keskelle. Tällöin mökillä syödään hyvin, pelataan erilaisia ulkopelejä, uidaan ja saunotaan.

Kesällä myös veneillään, kalastetaan, marjastetaan ja reippaillaan luonnossa. Vaikka kesä on suosituinta aikaa mökkeilylle, voi hyvin varustelluista huviloista nauttia ympäri vuoden. Syksyn saapuessa luonnossa liikkuessa voi nauttia ruskasta, jolloin luonto värjää puut ja maan kirkkailla väreillä. Lisäksi luonnosta löytyy useita syömäkelpoisia sieniä, joista voi valmistaa maukasta ruokaa. Talvella puolestaan valkoiset hanget kutsuvat hiihtämään ja keskitalven jäät kantavat pilkkijöitä sekä retkiluistelijoita. Eri aktiviteettien välineistöä saa tarvittaessa vuokrattua paikallisista elämyspalveluista.

Koe aidoin suomalainen perinne – Sauna

Useimmalle mökin tärkein varuste on sauna. Sauna on suomalaisille rakas, lähes pyhä paikka. Saunan lauteilla nautitaan lämmöstä ja kuoriudutaan arjen tuomasta paineesta. Suomesta löytyy joidenkin laskelmien mukaan noin 3,2 miljoonaa saunaa. Etsiessäsi aitoa suomalaista saunakokemusta voit tyypillisen rantasaunan lisäksi kokeilla perinteistä savusaunaa, modernia sähkösaunaa tai Saimaan aalloilla purjehtivaa saunalauttaa.

Suomalainen saunakulttuuri on vuosisatoja kestänyt perinne. Saunassa on aikoinaan peseytymisen lisäksi synnytetty, hoidettu sairaita sekä valmisteltu elintarvikkeita. Saunomiseen on liittynyt mytologioita ja perinteitä. Edelleen saunomiseen liittyy tapoja, jotka ovat suomalaisille tärkeitä. Monen suomalaisen viikkoon kuuluu lauantaisauna, ja juhannussaunaa varten valmistetaan koivun oksista vasta tai vihta. Vuonna 2020 suomalainen saunaperinne nimitettiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Perinteiden lisäksi suomalaiset arvostavat saunan tuomia terveydellisiä hyötyjä. Saunominen rentouttaa auttaen mahdollisiin lihaskipuihin ja sen on todettu myös alentavan verenpainetta. Saunomisen yhteydessä on välillä mukava jäähdytellä pulahtamalla virkistävään järviveteen. Huimapäisimmät uskaltautuvat talvisin kylmään avantoon, jolla on myös todettu olevan useita terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Kastautuminen jääkylmään veteen laittaa verenkierron liikkeelle.