Koe Saimaan upeat nähtävyydet.
Koe Saimaan upeat nähtävyydet.

Saimaan uniikit nähtävyydet

Saimaa on täynnä ainutlaatuisia nähtävyyksiä niin kaupungeissa, kirkonkylillä kuin luonnossa. Jylhien maisemien lisäksi ihailtavaa riittää niin upeissa rakennuksissa kuin monipuolisissa museoissa. Toiset nähtävyyksistä on hyvin tunnettuja, mutta alueelta löytyy myös kätkettyjä helmiä.

Kaunis Saimaa on houkutellut matkailijoita jo 1700-luvulta lähtien. Vuosisatojen saatossa alueelta on löydetty muinaismuistoja ja geologisia erikoisuuksia. Toisaalta matkailun myötä alueelle on myös rakennettu uniikkeja kohteita, jotka ihastuttavat matkailijoita vuodesta toiseen.

Saimaan seudun uniikit luontokohteet

Imatran naapurikunnassa Ruokolahdella sijaitsee yksi kätketty nähtävyys, joka herättää katsojissaan ihmetystä. Kuinka kummassa tuo kivi pysyy tuolla? Kuinka se on päätynyt tuonne? Metsäpolun varrella sijaitseva Kummakivi on todennäköisesti syntynyt jääkauden aikana, jolloin suuri siirtolohkare on jäänyt tasapainoilemaan kallion päälle.

Kummakiven lisäksi retkeilijä voi nähdä Saimaalla mitä upeampi nähtävyyksiä. Saimaalta löytyy useita saaria, jotka ovat hienoja retkeilykohteita. Yhtenä erikoisuutena on Lappeenrannan puolella sijaitseva Ilkonsaari, jonka läpi kulkevan polun varrelle on rakennettu useita ortodoksisia tsasounoita eli rukoushuoneita. Polun varrelta löytyy myös erilaisia geologisia nähtävyyksiä, kuten laajoja granodioriittipaljastumia.

Ristiinassa sijaitsevalta Astuvansalmelta löytyy Pohjoismaiden laajin esihistoriallinen kalliiomaalauskokonaisuus. Yli 80 kuvaa sisältävässä maalauskokonaisuudessa on parikymmentä hirveä, yhtä monta ihmishahmoa sekä veneitä, geometrisia kuvioita, kala ja koira. Tietystä kulmasta katsottuna Astuvansalmen kallio näyttää ihmiskasvoilta, joten paikkaa on todennäköisesti pidetty pyhänä. Kalliomaalaukset on maalattu kaarevaan kallionpintaan ja ne näkee parhaiten vesillä kulkien. 

Mielenkiitoiset rakennukset luonnon keskellä

Savonlinnan seudulla matkailijoiden kannattaa lähteä tutustumaan Punkaharjun kansallismaisemiin. Luonnonkauniit maisemat ovat houkutelleet matkailijoita Punkaharjulle jo yli kahdensadan vuoden ajana. Upeiden harjumaisemien lisäksi tarjolla on monipuolisia luontoaktiviteetteja sekä historiallisia kohteita. Vierailun arvoinen paikka on Suomen metsämuseo Lusto, josta saa lisätietoja suomalaisen metsänhoidon kehityksestä.

Kerimäellä kristallinkirkkaan Saimaan Puruveden yhteydessä sijaitsee yksi mielenkiintoisimmista luontokohteista. Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret ovat tunnettuja erikoisista kivirakennelmistaan. Ne on alueelle rakentanut 1930-luvulla nimismies Heikki Häyrynen, joka tunnettiin lempinimellä Romu-Heikki. Näyttävin monumentti on Hytermän pääsaarella kohoava yli 7 metriä korkea Työn muistomerkki.

Tähtitaivaan merkeistä kiinnostuneen kannattaa suunnata matkansa Härkämäen observatoriolle. Noin 30 kilometrin päässä Varkauden keskustasta sijaitseva observatorio on varustettu nykyaikaisilla kaukoputkilla lisälaitteineen. Pimeään vuodenaikaan observatoriolla järjestetään viikoittain havaintoiltoja ja lisäksi observatoriolle on mahdollisuus tilata tutustumiskäyntejä ryhmille. Härkämäen tähtitornin ympäristössä on myös kota, laavu, kerhotalo sekä luontopolku, jonka äärelle on pystytetty tiedeaiheisia tehtävärasteja.

Erikoisuuksia keskellä kaupunkia

Saimaan vesillä liikkui ennen laajasti höyrylaivoja, joita käytettiin niin matkustajien kuin kaupallisten tuotteiden kuljetukseen. Höyrylaivat ovat osa alueen historiaa ja niitä voi edelleen nähdä varsinkin Savonlinnan torin vieressä sijaitsevassa satamassa.

Imatran ihmeellinen keskusta on vierailun arvoinen. Suomen vanhin matkailunähtävyys on jylhä Imatrankoski, jonka vapaana juoksevat kuohut ihastuttavat mahtavalla voimallaan. Kosken läheisyydessä on Suomen vanhin luonnonsuojelualue Kruununpuisto, jossa kapeiden metsäpolkujen varrella voi nähdä pieniä ja suuria hiidenkirnuja. Kosken toiselta puolelta löytyy puolestaan Suomen kauneimmaksi rakennukseksi kutsuttu Valtionhotelli, joka ulkomuodoltaan muistuttaa satujen linnaa.

Varkaudessa myös pääsee ihailemaan suurten suomalaisten arkkitehtien töitä. Varkaudesta löytyy myös kaksi hieman erikoisempaa museota, Tattoo Museo sekä Mekaanisen musiikin museo. Oikean tatuointistudion yhteydessä sijaitseva Tattoo Museo kertoo tatuointien värikkäästä historiasta. Mekaanisen musiikin museo puolestaan kätkee sisäänsä toinen toistaan erikoisempia musiikkilaitteita aina 1800-luvulta tähän päivään.

Mikkeli toimi toisen maailmansodan aikana Suomen sotajohdon päämajana. Sotajohdon toimintaan pääsee tutustumaan Pääamajamuseossa, joka on nykyisin osa Sodan ja rauhan keskus Muistia. Keskeisellä paikalla keskustaa sijaitseva tiedekeskus Sodan ja rauhan keskus Muisti valottaa sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Sotahistoria on hyvin näkyvillä muutenkin Mikkelissä. Rautatieasemalla sijaitseva marsalkka Mannerheimin salonkivaunu, joka on ollut kovassa käytössä sotavuosina.

Linnoja ja linnoituksia Saimaan rannoilla

Historian saatossa Saimaan rannoilla on kohonnut useita linnoja ja linnoituksia, joista osa on vielä jäljellä. Savonlinna on tunnettu kallioluodon päällä kohoavasta Olavinlinnastaan. Tässä 1400-luvulla rakennetussa kivilinnassa järjestetään niin opastettuja kiertokävelyitä kuin henkeäsalpaavia konsertteja. Heinäkuussa järjestettävät Savonlinnan Oopperajuhlat täyttävät kaupungin iloisista festivaalivieraista. Liput ja majoitukset tapahtumaan kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä oopperajuhlat on arvostettu tapahtuma ympäri maailmaa.

Savitaipaleella sijaitseva Kärnäkosken linnoitus on kiinnostava käyntikohde. Linnoitus on rakennettu jo vuonna 1793 osaksi Pietarin puolustusta ja sen muurilta avautuu mukavat näköalat Saimaalle. Kesäisin linnoituksella oleskelee lammaslauma, jotka ovat hyvin tottuneita vierailijoihin. Muistathan sulkea linnoituksen portin kulkiessasi, jotta lampaat eivät lähde omille retkilleen.

Lappeenrannan vanhin kaupunginosa on Linnoitus, josta edelleen aistii kaupungin historian. Mukulakadun varrella sijaitsevat kauniit vanhat rakennukset, museot ja kahvilat itsessään ovat upeita nähtävyyksiä, mutta joka kesä linnoituksen kärkeen ilmestyy jotain todella ainutlaatuista. Lappeenrannan hiekkalinna on monelle tärkeä kesänähtävyys. Joka kesä hiekkalinnan veistokset on rakennettu jonkin tietyn teeman mukaisesti, joten joka kesä se on aivan eri näköinen. Hiekkalinnan veistoksista vastaa suomalaisista ja kansainvälisistä taiteilijoista koostuva työryhmä. Talvisin samalle paikalle kohoaa koko perheelle suunnattu lumilinna, jossa on liukumäkiä perheen pienille hurjapäille.