Saimaan monipuoliset pyöräilymahdollisuudet

Kiemurteleva metsäpolku, pyörän alla narskuva soratie tai leveä asfaltoitu pyörätie. Pyöräily on hyvää liikuntaa niin luonnossa kuin kaupungissa liikkuvalle. Saimaan alueelta löytyy useita erilaisia reittejä polkupyöräilijöitä varten.

Suomen luonnossa voi maasto- ja retkipyöräillä. Maastopyöräilijän on hyvä muistaa pitää tilannenopeutensa sopivana, sillä metsäpolut kuuluvat kaikille luonnossa liikkuville ja siten nopeamman liikkujan tulee olla valmis väistämään muita. Maastossa pääsee hyvin liikkumaan maastopyörällä tai leveärenkaisella fatbikella.

Polkupyöräily on oivallista arkiliikuntaa ja siksi monet suomalaiset käyttävät pyöriä liikkuessaan töihin tai opiskelemaan. Useista kaupungeista löytyy myös kaupunkipyöriä, joita turistit voivat vuokrata haluamalleen ajalle.

Pyöräilyä voi harrastaa ympäri vuoden, mutta talvella on suositeltavaa käyttää nastarenkaita. Pimeän aikaan täytyy myös muistaa tarkistaa, että pyörästä löytyy lain vaatimat valkoinen etuvalo ja punainen takavalo. Oman turvallisuuden takaamiseksi kannattaa myös käyttää pyöräilykypärää.

Pyöräilyretki Saimaan saaristossa

Pyöräilyretket ovat ihastuttava tapa tutustua uusiin paikkoihin. Päivän tai useamman kestäviä polkupyöräretkiä varten Saimaalta löytyy useita mielenkiintoisia reittejä. Matkan varrella voi yöpyä luonnon helmassa tai mukavassa majoituspaikassa. Retkellä voi syödä omia eväitä tai nauttia ravintoloiden tarjonnasta.

Yksi loistava tapa tutustua Saimaan upeaan saaristoon, on lähteä pyöräilemään Saimaan saaristoreittiä pitkin. Suosittu, perinteinen pyöräilyreitti kulkee eteläisellä Saimaalla, Imatran ja Lappeenrannan kaupunkien lisäksi Ruokolahden, Joutsenon ja Taipalsaaren kirkonkylillä. Osana Saimaan saaristoreittiä kuuluu Puumalan saaristoreitti, joka johdattaa pyöräilijät läpi Saimaan saarien ja harjujen. 60 kilometrin pituisella reitillä on niin asfaltti- kuin sorateitä sekä yksi lauttakyyti, johon lippu täytyy varata etukäteen. Läpi saarien ja harjujen kulkeva reitti paljastaa kulkijalleen palan kauneinta Suomea. Reittien ajamiseen kannattaa varata useampi päivä, koska matkan varrella on useita nähtävyyksiä.

Saimaa Cycling Tour on Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa järjestettävä polkupyöräilytapahtuma. Heinäkuussa järjestettävä tapahtuma on suunnattu kaiken tasoisille pyöräilijöille ja jokainen voi valita itselleen sopivan pituisen reitin. Saimaa Cycling Tourin 300 kilometrin pituinen pääreitin lähtö- ja maalialue on Imatralla, mutta muuten reitti seuraa Saimaan vedenrajaa kiertäen ainakin Lappeenrannan, Mikkelin ja Puumalan kautta.

Uskomattomat pyöräilyreitit

Saimaalta löytyy myös perinteisten luontokohteiden lisäksi erikoisempia pyöräreittejä. Miltä kuulostaisi kulkea osa Euroopan laajuista pyöräilyreittiä? Rautaesirippureitti kulkee aina Bulgariasta Jäämerelle saakka, seuraten entisen rautaesiripun rajaa. Saimaalla reitti kulkee myötäillen Suomen ja Venäjän rajaa. Imatralta Parikkalaan kulkeva reittipätkä vie 2–3 päivää ja matkan varrella on monta nähtävyyttä sekä majoitusvaihtoehtoa.

Uskomattomista maisemista pääsee nauttimaan myös Kerman kierroksella, joka lähtee Savonlinnasta ja kulkee Heinäveden kautta Koloveden kansallispuistoon ja siitä edelleen Enonkosken kautta takaisin Savonlinnaan. Yli 180 kilometrin pituinen matka on sopiva pyöräretkeilijöille.

Siltojen Savonlinna -rengasreitti kiertää Savonlinnan kaupungin ympäri kulkien rantaviivaa pitkin saarelta toiselle. Reitin pyöräily on oivallinen keino tutustua kaupungin uljaisiin nähtävyyksiin. Myös Varkauden keskustan läheisyydestä löytyy luonnonkaunis saarireitti luonnossa liikkujille. Kämärin saaren 3 kilometrin pituinen luontopolun varrella virtaa kaunis Ämmänkoski.