Retkeilijä Saimaan talvisessa metsässä
Retkeilijä Saimaan talvisessa metsässä

Legendoja ja kauniita maisemia – Saimaa on retkeilijän unelmakohde

Polku kiemurtelee läpi jylhän metsämaiseman. Harjun päälle nouseva reitti saa sykkeen kohoamaan, mutta huipulta aukeava näköala Saimaalle on kaiken vaivan arvoinen. Vaellus on mukava harrastus, jossa pääsee kohottamaan kuntoaan nauttien samalla luonnon rauhasta. Hyvä rinkka mahdollistaa pitkänkin retken, kun vaellusreittien varrella olevat levähdys- ja leiriytymispaikat ovat kaikkien käytettävissä.

Maailman onnellisin kansa sen tietää, luonnossa liikkuminen virkistää. Raikas ilma ja luonnon äänet rauhoittavat mieltä. Saimaan puhdas järviluonto vetää syleilyyn väsyneimmänkin matkustajan. Vaeltaminen on loistava tapa tutustua Saimaan maastoon. Suomessa luontopoluista voivat nauttia kaikki.

Saimaan alue pitää sisällään monia vaellusreittejä, joista todelliset luonnon ystävät pääsevät nauttimaan. Merkittyjä kulkureittejä löytyy eri vaatimustasoille. Aloittelijoille ja huonompi jalkaisille on suunniteltu lyhyitä ja helppokulkuisia reittejä, vaikeampia ja pidempiä reittejä on tarjolla todellisille retkeilijöille. Tarjolla on myös esteettömiä reittejä, joissa voi kulkea pyörätuolilla.

Saimaan monipuoliset luontopolut

Saimaalta löytyy kaksi kansallispuistoa, joissa on erinomaisia vaellusreittejä. Sekä Linnasaaren että Koloveden kansallispuistossa retkeilevällä on hyvät mahdollisuudet nähdä rantakivellä loikoileva saimaannorppa. Koloveden kansallispuistossa löytyy lisäksi muinaisia kalliomaalauksia.

Kansallispuistojen lisäksi Saimaalta löytyy myös muita kiinnostavia luontokohteita. Mikkelissä sijaitsevalta Neitvuorelta avautuu upeat näköalat niin vaaramaisemiin kuin sokkeloiselle Saimaalle. Neitvuori on yksi Etelä-Savon korkeimmista vuorista ja pilvettöminä päivinä sen huipulta avautuu esteetön näköala kymmenien kilometrien päähän. Legendan mukaan vuori on saanut nimensä nuoren neidon mukaan, joka sydänsurujen vuoksi hyppäsi vuoren rinteeltä.

Varkaudesta löytyy myös yksi paikallisen legendan mukaan nimetty paikka. Harjurannan luontopolun läheisyydessä sijaitsee Peis Immosen luolasto, joka on saanut nimensä alueella 1900-luvun alulla asuneesta erakosta. Varkauden alueella voi ihastella myös Orinoron rotkoa, jonka reunoja koristaa korkeat pystysuoraiset kiviseinät. Rotkon luona kulkee merkitty luontopolku ja sen pohjalla voi vielä kesäkuulla nähdä lunta sekä jäätä.

Punkaharju on luontomatkailijan ykköskohde. Harjujen päällä risteilevien luontopolkujen varrella on sykähdyttävää pysähtyä hetkeksi nauttimaan suurten mäntyjen välistä pilkistävää Saimaata. Suomaisemista nauttiva retkeilijä voi suunnata matkansa Lappeenrannan Hämmäauteensuolle. Imatran vieressä sijaitsevalla Ruokolahdella sijaitsee mielenkiintoinen luontokohde. Kalliolohkareen päällä tasapainoileva Kummakivi on tunnettu nähtävyys, jota kuitenkaan kaikki eivät ole nähneet. Nähtävyyden pääsee näkemään vain kulkemalla kapeaa metsäpolkua pitkin, joten se on oivallinen vaelluskohde retkeilijöille.

Retkeilijän etiketti

Vaellukselle lähtiessä on hyvä kerrata retkeilijän etiketti. Retkeilijän tulee antaa kaikkien nauttia luonnon rauhasta. Metsäpoluilla tai vesillä liikkuessa ei siis soiteta musiikkia vaan kuunnellaan mieluummin lintujen laulua. Luontoon ei jätetä roskia vaan se mitä tuodaan mukana retkelle, viedään myös pois lähtiessä.

Suomen metsissä saa kerätä marjoja ja sieniä kuka vain, mutta muista ettei kasveja saa vahingoittaa. Myös luonnon eläimet tulee jättää rauhaan. Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä. Yhteisistä levähdyspaikoista tulee pitää huolta eikä niitä tule rikkoa tai roskata. Kalliomaalaukset ovat muinaismuistolain suojaamia eli niihin ei saa tehdä omia merkintöjä.

Nuotion saa sytyttää vain yleisillä nuotiopaikoilla. Näille taukopaikoille voi saapua myös muita retkeilijöitä ja heille tulee antaa tilaa. Näissä kohtaamisissa on yleistä vaihtaa hieman kuulumisia ja parhaimmillaan seuraan saattaa liittyä todellinen tarinankertoja. Nuotiotulen ääressä tarinoiminen on hyvin perinteikästä suomalaista toimintaa. Viimeisen nuotiopaikalta lähtevän tulee varmistaa, että nuotio on taatusti sammunut.

Turvallinen vaellusretki

Saimaalta löytyy useita merkittyjä vaellusreittejä, jotka sopivat aloittelevalle metsässä liikkujalle. Vaellusretkelle lähtiessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutamia turvallisuusasioita. Vaeltajan tärkeimpiä varusteita ovat kompassi ja paperinen kartta. Vasta aloittavan retkeilijän kannattaa ottaa mukaansa hieman kokeneempi luonnossa kulkija. Yhdessä kulkeminen on turvallisempaa ja mukavaa, kun voi jakaa hienot hetket jonkun kanssa.

Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon, joka Suomessa on 112. Pyri pysymään rauhallisena ja kertomaan sijaintisi ja kuuntele ohjeita. Yksi hyvä tapa varmistaa oma turvallisuus, on kertoa ystävälle tulevasta retkestä: milloin olet lähdössä, minkä reitin aiot kulkea ja milloin palata. Jos sinusta ei kuulu määräaikaan mennessä, ystävä osaa hälyttää apua.

Lue lisää