Imatra

Näe ja koe Imatrankosken kuohut
Imatra on todellinen kansallisihme. Kaupungin sijainti itärajan tuntumassa sekä Vuoksen ja Saimaan rannoilla on vaikuttanut tämän ainutlaatuisen kaupungin kehitykseen. Viehättävä pieni kaupunki tarjoaa matkailijoille yllättävän paljon nähtävää ja koettavaa.

Saimaasta Laatokkaan virtaavan Vuoksen varrella kohoavaa Imatraa voidaan pitää suomalaisen matkailun syntysijana. Jo 1700-luvulla Pietarin ylimystö saapui Imatralle ihailemaan upeaa Imatrankoskea. Kunnianarvoisiin vieraisiin kuului itse keisarinna Katariina Suuri, jonka vierailua Imatralla vuonna 1772 pidetään matkailun lähtölaukauksena.

”Ei ole Vuoksen voittanutta, yli käynyttä Imatran.”

1800-luvulla matkailu lisääntyi ja merkit tästä näkyvät edelleen Vuoksen varrella olevista kivistä, johon matkailijat ovat kaivertaneet nimikirjaimiaan. Imatrankoski herätti ylimystön lisäksi taitelijoiden mielenkiinnon ja sen upeita kuohuja pyrittiin tallentamaan maalauksiin. Imatra on mainittu myös Suomen kansalliseepos Kalevalassa, joka julkaistiin vuonna 1835.

Nykyisin Imatrankoski on valjastettu sähköntuotantoon, mutta kesäisin ja juhlapyhinä järjestetään koskinäytöksiä. Näytösten aikana katsojat pääsevät todistamaan veden mahtavaa voimaa ja sitä kuinka kosken kuohut jylisten täyttävät kosken uoman. Kosken vierestä löytyy Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue Kruunupuisto, jossa voi nähdä jääkauden merkkejä, kuten hiidenkirnuja.

Imatralta löytyy useita kauniita kartanoja, joita kaupungin tehtaanjohtajat rakennuttivat perheilleen. Useissa näissä on nykyään tarjolla juhla- ja majoituspalveluita niin matkailijoille kuin paikallisille.

Kaupunkikuvaa määrittää Imatran läpi virtaava Vuoksi, jonka tarjoamista runsaista kalasaaliista on nautittu vuosisatojen ajan. Kalastamista voi harrastaa myös Saimaalla, joka sijaitsee lyhyen matkan päässä Imatran keskustasta.

Vauhdin hurmaa ja kulttuurin nälkää

Saimaan rannalla sijaitsee Imatran vierassatama, kylpylä sekä Ukonniemi, joka on oivallinen kohde aktiivilomailijalle. Ukonniemi on pyhitetty urheilulle ja treenipaikkoja löytyy ympäri vuoden. Alueella järjestetään myös useita urheilutapahtumia.

Talviurheilijalle Ukonniemi tarjoaa parastaan jo lokakuusta lähtien, kun alueelle avataan Ensilumenlatu. Edelliseltä talvelta säilötystä lumesta rakennetaan hiihtolatu, jota pääsevät käyttämään ammattiurheilijoiden lisäksi harrastajat. Tunnetuin Imatran urheilutapahtuma on Imatranajot. Heinäkuun alussa järjestettävä moottoripyöräkilpailu kerää kilpailijoita ympäri maailmaa.

Kulttuurinnälkäisille Imatra tarjoaa teatteria, konsertteja, tanssinäytöksiä sekä vaihtuvia näyttelyitä Kulttuuritalo Virrassa.  Imatralta löytyy myös lukuisia museoita, joissa kerrotaan laajasti alueen historiasta.

Lue lisää