Retkeilijä Saimaan talvisessa kansallispuistossa
Retkeilijä Saimaan talvisessa kansallispuistossa

Saimaan kansallispuistot ja ainutlaatuiset luontokohteet

Kansallispuistoissa matkailijan on mahdollista nähdä kappale upeinta Suomea. Suomessa on yhteensä 41 kansallispuistoa, joista kaksi sijaitsee Saimaan järvialueella. Linnasaaren ja Koloveden kansallispuistot ovat oivallisia retkikohteita vesillä liikkujille. Lisäksi Saimaan alueella sijaitsee muitakin ainutlaatuisia luontokohteita matkailijoiden iloksi.

Kansallispuistojen tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus ja antaa ihmisille mahdollisuus viettää aikaa luonnossa. Suomalaiset nauttivat luonnossa kulkemisesta ja se koetaan rentouttavaksi. Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joissa kuka tahansa saa nauttia upeista maisemista ja luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta.

Kansallispuistoissa on luontopolkuja sekä merkittyjä reittejä, joista voi valita itselleen sopivan vaatimustason mukaan. Reittien varsille on rakennettu tulentekopaikkoja, joissa voi hetkeksi hengähtää syömään eväitä. Vastuullinen matkailija muistaa aina sammuttaa tulen ennen kuin jatkaa matkaansa. Kansallispuistoissa voi myös yöpyä erikseen merkityillä telttailupaikoilla tai yöpymiseen tarkoitetuissa rakennuksissa.

Norppavesien kansallispuistot

Aivan Saimaan sydämessä sijaitsee kaksi upeaa kansallispuistoa, Linnasaaren ja Koloveden kansallispuistot. Molemmat kansallispuistot ovat oivallisia paikkoja bongata kevätauringon alla lekotteleva saimaannorppa.

Linnasaaren kansallispuisto sijaitsee keskellä Saimaata. Vesialueista, saarista ja luodoista muodostuvan kansallispuiston maille pääsee kulkemalla veden tai jään yli. Läheisiltä asuinalueilta järjestetään kesäisin venekuljetuksia kansallispuiston pääsaarelle, Linnasaarelle.

Alueen toinen kansallispuisto, Koloveden kansallispuisto, sijaitsee myös Saimaan sydämessä. Kolovedellä kannattaa lähteä melontaretkelle aikaisin aamulla läpi sokkeloisen saariston. Vesireittien varrella kohoaa jylhät rantakalliot, joissa näkyy muinaisia kalliomaalauksia. Saimaannorppien suojelemiseksi Koloveden kansallispuiston vesillä ei saa kulkea moottoriveneellä. Koloveden kansallispuistossa ei myöskään saa liikkua talvisin.

Ihmeellinen Saimaa

Saimaan luonto on tunnettu upeudestaan ja puhtaudesta. Kansallispuistojen lisäksi Saimaan järvialueelta löytyy monta uniikkia luontokohdetta, jotka kiinnostavat matkailijoita vuodesta toiseen.

Linnasaaren ja Koloveden kansallispuistot sijaitsevat lähellä Savonlinnaa sekä Varkautta. Kuitenkin molemmista kaupungeista löytyy myös muita tutustumisen arvoisia luontokohteita. Miltä kuulostaisi kesäinen pyöräretki harjumaisemissa auringonlaskun aikaan? Savonlinnassa voi maistaa palasen tätä suomalaista kansallisromantiikkaa kulkemalla Punkaharjun maisemareittiä pitkin. Entä miltähän mahtaa kuulostaa kesäkonsertti kivirinteen juurella? Jäppilän Kivikuru on Etelä-Suomen laajin pirunpelto, jossa on todella hieno akustiikka.

Etelä-Karjalassa on useita ainutlaatuisia luontokohteita. Imatralla sijaitsee mahtava Imatrankoski ja sen viereltä Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue Kruunupuisto. Imatran naapurikunnasta Ruokolahdelta löytyy todellinen kätketty helmi, Kummakivi. Nimensä mukaisesti Kummakivi on herättänyt kummastusta vuosisatojen ajan. Peruskallion päällä tasapainoileva siirtolohkare on tunnettu nähtävyys, jota ei kuitenkaan ole valjastettu isolle yleisölle vaan jätetty mahdollisimman luonnolliseen tilaan. Läheiselle parkkipaikalle pääsee henkilöautolla ja siitä matkaa jatketaan kävellen luontopolkuja pitkin.   

Mikkelin seudulla sijaitsee Astuvansalmi, josta vesiltä käsin kuljettuna voi ihailla kallioille maalattuja esihistoriallisia kalliomaalauksia. Pohjoismaiden laajin kalliomaalausten sarja on suojeltu kohde, jota saa katsoa mutta ei koskea. Upeita retkeilymaastoja etsivän kannattaa suunnata kulkunsa Neitvuorelle, josta avautuu upeat maisemat Luonterin järvialueelle. Luonteri on järvenosa Saimaan pohjoispäässä ja se on kallioiset saaret kuuluvat osana Saimaa Geoparkin nähtävyyksiä.