Saimaa on vapaa-ajan kalastajan paratiisi

Rauhallinen kesäaamu järvimaisemissa. Saimaan aallot liplattavat, vesilinnut kutsuvat toisiaan, tuuli humisee puiden latvoissa. Veden pinnalla lipuu hiljalleen koho, joka yhtäkkiä vajoaa veden alle. On aika napata päivän ensimmäinen saalis.

Kalastus on mukavaa ajanvietettä luontomatkailijalle, joka haluaa saada pientä jännitystä lomapäiväänsä Saimaalla. Saaliin nappaaminen tuo valtavaa tyydytystä, varsinkin jos syöttiin nappaa harvinaisempi kala. Toisinaan myös itse kalastaminen tuo enemmän tyydytystä kuin itse saalis. Kalastaessa on helppo pysähtyä hetkeksi paikalleen, nauttia luonnon rauhasta ja rentoutua.

Saimaan suurelta järvialueelta löytyy lukuisia useita hyviä kala-apajia, joista voi napata herkullisia järvikaloja. Saimaaseen liittyvät useat vesistöt tarjoavat erilaisia saaliita kalastajille. Tarjolla on niin muikkuja, lohta, taimenta, kuhaa, ahventa, haukea, säynettä kuin harjusta. Kaikista näistä kalalajeista valmistuu herkulliset kala-ateriat taitavan kokin käsissä.

Kalaonnea ympäri vuoden Saimaan vesillä

Kalastus on mukavaa ja rauhallista ajanvietettä, jota voi tehdä omatoimisesti. Saimaan alueella toimii myös yrityksiä, jotka järjestävät kalastusretkiä kokeneiden oppaiden johdolla. Yrityksiltä voi myös vuokrata kalastustarvikkeita ja niiltä voi kysyä apua kalastuslupien kanssa.

Saimaalla voi kalastaa ympäri vuoden. Keskitalven kantavalla jäälle suunnattu pilkkiretki on oivallinen tapa tutustua talviseen Saimaaseen. Älä anna pakkasen säikäyttää vaan pue päällesi lämpimästi, ota mukaan pilkkivarusteet sekä eväät ja suuntaa matkasi Saimaan jäälle. Muista kuitenkin varmistaa, että jää on tarpeeksi paksua kulkea!

Kesäyönä voi istahtaa laiturin nokalle mato-ongen kanssa tai suunnata veneellä vesille heittelemään uistinta. Saimaan tärkeimmät saalislajit ovat hauki, kuha ja ahven, joita voi napata koko vesistön alueella. Sokkeloisen Saimaan lukuisat lahdet, niemet ja karikot ovat hyviä kalastuspaikkoja niin veneeltä kuin rannalta.

Saimaan alueen kalastusluvat ja säännöt

Kuitenkaan kaikki kalastustavat eivät ole sallittuja. Tiettyjen kalastusmenetelmien kieltämisen taustalla on halu suojella Saimaan tunnetuinta asukasta, saimaannorppaa. Esimerkiksi verkkokalastus on kielletty huhtikuun puolesta välistä kesäkuun loppuun, jotta nuoret kuutit eivät hukkuisi verkkoihin. Tämänkin jälkeen verkkokalastus on sallittu vain tarpeeksi ohuella verkolla.

Saimaannorpan lisäksi jotkin Saimaan uhanalaisista kalalajeista ovat rauhoitettuja tai niiden pyytämiseen on tehty erilaisia rajoituksia. Nämä rajoitukset voivat olla mihin vuodenaikaan tiettyä kalalajia ei saa pyytää, mistä vesistöistä kyseistä lajia ei saa ollenkaan pyytää ja mikä on pyydettävän kalan alamitta. Lohikalojen sukuun kuuluva punamahainen Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen, joten se on rauhoitettu kokonaan Saimaan Puumalansalmen ja Vuoksenniskan välisellä alueella.

Suomessa 18–64-vuotiaiden vapaa-ajan kalastajien täytyy maksaa kalastonhoitomaksu. Valtion kalastonhoitomaksun voi ostaa kalenterivuodeksi, kuukaudeksi tai vuorokaudeksi kerrallaan. Tietyille vesialueille täytyy kalastushoitomaksun lisäksi maksaa erillinen kalastuslupa. Esimerkiksi Vuoksella uistelevien ja virvelöivien kalastajien täytyy ostaa Imatran kaupungilta oma kalastuslupansa.