Saimaannorppa Saimaan jäällä
Saimaannorppa Saimaan jäällä

Saimaannorppa ja Norppalive

Saimaan tunnetuin asukas on pieni ja pullea saimaannorppa. Se on yksi maailman harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä. Norppa jäi jääkauden aikana eristyksiin Saimaalle ja kehittyi ajan myötä omaksi lajikseen. Aikoinaan lähes sukupuuttoon metsästettyä lajia arvioidaan olevan nykyisin noin 430 ja sitä pidetään Suomen luonnonsuojelun keulakuvana. Kesäisin saimaannorpan elämää voi myös seurata suoran verkkolähetyksen kautta.

Norppalive

Pieni ja sympaattinen saimaannorppa on suojeltu eläin, joten sitä ei saa metsästää ja tietyillä alueilla Saimaata verkkokalastaminen on kielletty norpan suojelemiseksi. Talvisin luonnonsuojelijat rakentavat norpan pesimäalueille lumikasoja, joissa norpat voivat synnyttää ja kasvattaa rauhassa kuuttejaan. Pesimäaikaan moottorikelkkailua ja mönkijöillä ajoa tulisi välttää pesimäalueilla. Saimaannorppa on Saimaan ääressä asuville ihmisille tärkeä, joten pidetään kaikki yhdessä sen elinympäristöstä huolta.

Suomen valtio on esittänyt, että Etelä-Savossa sijaitsevat Saimaan norppasaaristot lisättäisiin Unescon maailmanperintöluetteloon. Nykyisin tämä kyseinen alue kuuluu pääosin valtion suojelluihin Natura 2000 -alueisiin. Päätös tehdään vuoden 2024 aikana.

Veneilijöillä on hyvä mahdollisuus nähdä lämpiminä kevät- ja kesäpäivinä kivellä loikoileva saimaannorppa. Norppia voi nähdä ympäri Saimaata, mutta eniten niitä on Savonlinnan seudulla. Savonlinnassa ja Puumalassa on mahdollista osallistua maksullisille norpparisteilyille, joissa hyvällä tuurilla voi nähdä vedestä uteliaana kurkisteleva saimaannorppa. Saimaan vesillä usein kulkevat kertovat kuinka jokainen norppahavainto on aina yhtä sykähdyttävä.

Seuraa norppien elämää Saimaalla

Suomessa suuren suosion saavuttanut Norppalive, jossa salaiseen paikkaan viritetyn kameran kautta pääsee seuraamaan luonnossa viihtyviä saimaannorppia. Usein kameran eteen ilmestyneet norpat tunnistetaan toisistaan niiden turkissa olevista kiekuroistaan ja niille annetaan nimet, joten katsojat osaavat odottaa tiettyjen yksilöiden esiintymistä. Lähetys voidaan myös sulkea, jos epäillään, että ihmiset ovat tunnistaneet kuvauspaikan ja liikkuvat liian lähellä aluetta. Annathan saimaannorpan olla rauhassa ja keskityt ihailemaan niitä hieman kauempaa.

Norppalive